Vi måste säga ifrån – Åkessons tal är ett hot mot demokratisk sammanhållning
Det är lätt att låta sig luras av tonläge och produktion. Jimmie Åkessons tal i Almedalen 2025 var välregisserat och levererat med samma självsäkra pondus som vi har sett under hela hans karriär. Men bakom retoriken om "sammanhållning" och "trygghet" döljer sig en politik som i grunden hotar det vi socialdemokrater alltid har kämpat för: jämlikhet, öppenhet och tillit.
Åkesson säger att "den som vill vara svensk också måste göra rätt för sig". Det låter kanske oskyldigt. Men hans definition av "rätt" är det inte. Den är exkluderande, hårt ideologisk och bygger på en föreställning om att svenskheten är statisk, sluten och överordnad andra identiteter. I praktiken säger han: anpassa dig – eller räkna inte med att höra till.
Det är inte trygghet – det är kontroll
Under SD:s yttre skal av ordning och reda döljer sig en ängslig, auktoritär politik. Det märks i förslagen om att omvandla public service till en lojalistisk kanal, i attackerna mot kulturinstitutioner och i försöken att politisera myndigheter. Det märks i skolpolitiken där deras lösning är mer disciplin, mindre elevinflytande – och i deras integrationspolitik där språktest och medborgarskap blir medel för att rensa snarare än inkludera.
Sverigedemokraternas samhällsvision kräver lydnad, inte delaktighet. Den kräver kontroll, inte tillit. Den kräver tystnad, inte röster. Det är raka motsatsen till det folkhem vi byggt – där människor växer tillsammans, inte i rädsla för varandra.
Socialdemokratin måste vara svaret – inte skuggan
Vi socialdemokrater har ibland varit alltför försiktiga i vår kritik. I takt med att SD flyttat gränserna har vi oroat oss för att stöta oss med deras väljare. Men vi måste orka stå upp – inte bara för invandrare eller minoriteter, utan för en idé om Sverige där ingen definierar sig själv genom att peka ut andra som problem.
När Åkesson talar om sammanhållning menar han underkastelse. Vi socialdemokrater måste tala om sammanhållning och mena frihet – en frihet att få vara den man är, bidra efter förmåga, känna tillhörighet och respekt. Det är vår uppgift att åter göra den drömmen till politik.
Därför måste vi säga ifrån. Med mod, med ideologisk klarhet och med en blick riktad mot framtiden – inte rakt in i SD:s backspegel.