En rättvis och hållbar framtid för alla

06.07.2025

Klimatkrisen är vår tids största utmaning. Den påverkar alla aspekter av vårt samhälle, från hur vi producerar energi till hur vi organiserar våra städer. Men klimatkrisen är också en fråga om rättvisa – rättvisa för de människor och samhällen som redan drabbas hårdast av klimatförändringarna, samtidigt som vi säkerställer att omställningen till en hållbar framtid inte lämnar någon efter.

En grön omställning för alla – ekonomisk rättvisa och hållbarhet

Vi måste sätta människors behov före marknadens vinstintressen när vi genomför den nödvändiga gröna omställningen. Vi måste bygga en samhällsekonomi som inte bara skapar hållbar energi, utan som också säkerställer att omställningen till grön energi skapar rättvisa jobb och fördelar. Detta handlar om att ge människor i utsatta regioner, särskilt de som lever i fossilberoende samhällen, möjlighet till omställning genom utbildning, omställningsstöd och tillgång till nya arbetsmöjligheter inom förnybar energi, kollektivtrafik och gröna industrier.

Den ekonomiska omställningen ska inte enbart bygga på marknadslösningar där de rika kan köpa sig en grönare livsstil medan de som har minst får stå för de största uppoffringarna. Snarare handlar det om att skapa en jämlik omställning där alla samhällsgrupper ges möjlighet att bidra till och dra nytta av den gröna revolutionen.

En sådan omställning kräver också att vi stoppar och motverkar de fossila subventionerna som fortfarande är en stor del av den globala ekonomin. För vänster, socialdemokrater och miljöpartister är det därför centralt att både på nationell och global nivå skifta finansiering från fossil energi till investeringar i förnybara energikällor som vind, sol och bioenergi.

Rättvisa mellan nord och syd

Klimatkrisen är en global utmaning, och de som bidragit minst till den står inför de största konsekvenserna. Sverige och andra rika länder måste ta ett stort ansvar för att minska sina utsläpp och bidra till de länder som drabbas hårdast genom finansiering av klimatanpassning och utsläppsminskningar i utvecklingsländer.

Detta innebär också att vi måste sätta press på stora globala företag och länder som inte gör tillräckligt för att minska sina utsläpp. Det handlar om att sätta klimatet i centrum för våra handelsrelationer och att skapa ett rättvist globalt klimatsystem där alla länder bidrar efter förmåga.