Vad har hänt i Los Angeles och andra städer i USA?

11.06.2025

En kort sammanfattning
Den 6 juni bröt protester ut i Los Angeles efter att ICE (Immigration and Customs Enforcement) genomförde omfattande räder mot papperslösa, bland annat i Fashion District, Home Depot och ett klädlager. I samband med räderna användes tårgas, gummikulor och stun-granater, och en bild av motståndslös spontan folkrörelse mot den federala myndighetsinsatsen.

Under helgen eskalerade protesterna, särskilt i Compton och Paramount, där federala agenter balanserade brottsbekämpning med civilt uppror. Tio journalister skadades av mindre dödliga projektiler – den brittiska fotografen Nick Stern fick till och med genomgå operation efter en projektil hittades i benet calmatters.org. En australiensisk journalist blev även hon träffad av gummikulor under direktsändning .

I måndags, den 9 juni, svarade president Trump med att utlösa 4 000 soldater — 3 300 ur Nationalgarde och 700 marinsoldater — trots att Kaliforniens guvernör Gavin Newsom inte begärt dem. Han anklagade den federala administrationen för ett "auktoritärt övergrepp på demokratin", och staten inledde en rättslig process för att stoppa insatserna reuters.com.

Samtidigt intensifierades protesterna – flera demonstrationer omvandlades till kravaller med vandalism och plundring — varpå Los Angeles‑regeringen införde ett utegångsförbud i ett kvadratkilometerstort område i centrum, mellan kl. 20 och 06 varje kväll .

De federala truppernas roll begränsades officiellt till skydd av federal egendom och personal, men lokala ledare hävdar att närvaron ökat spänningen. I Little Tokyo vittnar boende om att situationen snarare förvärrats och de upplever trupperna som provocerande .

Under tiden har rättsliga processer sattes igång – Kalifornien filade in en stämning och USA:s högsta domstol avvisade tillfälligt ett begärande att omedelbart stoppa truppernas insats, men frågan om grundlagsenlighet enligt Posse Comitatus-lagen utreds .

Polisen i Los Angeles, understödd av National Guard, har genomfört massarresteringar och rivit upp sammankomster genom att deklarera downtown som "unlawful assembly". Pressfrihetsorganisationer kritiserar polisens hantering, bland annat riktad mot journalister som bevakade händelserna.
Oroligheterna fortsätter ochhar också spridit sig till andra städer i USA.