Trump ler i mjugg när regeringen sätter dit Palmecentret

17.06.2025

Beslutet är skräddarsytt för att nita just den organisationen.

Olof Palmes Internationella center blir av med många miljoner i pengar för biståndsprojekt.

Det handlar om det så kallade civilsamhälles- eller CSO-stödet, där Palmecentret under många år drivit projekt. Som till exempel stöd till civilsamhället i Belarus och demokratiutbildningar i Palestina.

Detta bör ses i ljuset av att regeringen nyligen såg till att Sverigedemokraterna ska få del av biståndspengarna

I fredags meddelades det vilka organisationer som får projektstöd framöver. Palmecentret hade varit med i ansökningsprocessen under ett års tid. Man hade passerat alla Sidas granskningar och har även tidigare, under många år, haft projekt inom ramen för den här delen av biståndet.

Dagen innan, på torsdagen, ändrade Sidas generaldirektör Jakob Granit plötsligt reglerna.

Nu ska det inte längre vara möjligt för organisationer som driver biståndsprojekt via det så kallar PAO-stödet, som går till "partinära" organisationer, att också söka stöd från CSO-biståndet.

Åtgärden är skräddarsydd för att nita just Palmecentret, som är den enda organisation som drabbas av de nya reglerna.

Det är också helt i linje med vad biståndsminister Benjamin Dousa tidigare varit ute i sociala medier och krävt.

Så stöttar du Dagens Arena>>>

I februari förra året begärde Utrikesdepartementet mycket detaljerad information från Sida om just denna organisation. Man ville veta varför just Palmecentret och inga andra så kallat "partinära" organisationer hade ramavtal med Sida inom civilsamhällesbiståndet.

Dousa lovade att stoppa Palmecentret.

– Strategin är väldigt tydlig med att inga partier får söka från CSO-stödet, sade han då.

Detta fick han senare backa ifrån. Palmecentret är inget parti. Det är en fristående organisation med 26 medlemsorganisationer, från folkbildning till fackliga organisationer och så vidare. Socialdemokraterna är en av dessa medlemmar.

Det fanns inget i myndighetens regler som hindrade Palmecentret eller någon annan organisation från att söka stöd inom ramen för civilsamhällesstödet, bara projekten och samarbetsorganisationerna föll inom ramen för regelverket, vilket de under många år alltså gjort i Palmecentrets fall.

Det fanns inga sådana regler. Förrän nu alltså.

Detta bör också ses i ljuset av att regeringen nyligen också såg till att Sverigedemokraterna för första gången ska få del av det så kallade PAO-stödet, trots att deras ansökningar inte hållit måttet i Sidas granskningar.

Återigen har Tidö-regeringen gjort vad de kan för att attackera civilsamhället och ändra reglerna för att missgynna organisationer som de inte gillar och gynna sådana som står nära dem politiskt.

Nu kommer högertrådarna i sociala medier brista ut i hyllningar av Benjamin Dousa. De kommer se det som ytterligare ett slag mot de "socialdemokratiska kommandohöjderna" och den "djupa staten".

Alla som nu hyllar detta borde tänka ett steg till. Vill ni verkligen ha ett politiskt system där regeringen använder sin makt för att sätta dit de delar av civilsamhället som de anser har fel åsikter eller är länkade till oppositionens värderingar?

Vill ni verkligen det?

Och ni som svarar ja på den frågan, skulle ni säga det samma om det var Magdalena Andersson som var statsminister?

Det rimliga är ju annars att staten sätter upp regler för civilsamhället, kriterier som måste vara uppfyllda för en organisation som vill vara en del av biståndets stöd till civilsamhället i utvecklingsländer, och sedan får alla organisationer söka. Om deras projekt passar in kriterierna ska de kunna få stöd.

Så är det inte längre. Nu har vi en regering som pekar ut organisationer som de anser står för nära den politiska oppositionen.

Och sedan jagar efter dem. Trump ler i mjugg borta i Vita Huset. Han hade gillat det här.

Jesper Bengtsson
(dagensarena.se)