Starkt stöd för EU och Nato
Nära två av tre i väljarkåren är positiva till ett svenskt EU-medlemskap. Stödet är det högsta sedan mätningarna i SCB:s partisympatiundersökning startade för 29 år sedan. Fler är också positiva till Nato.
I Partisympatiundersökningen går det att följa väljarnas inställning till det svenska EU-medlemskapet från 1996 fram till den senaste undersökningen i maj 2025.
– Andelen som uppger att de i huvudsak är för ett svenskt medlemskap i EU är nu uppe i 64,4 procent. Det är en ökning med 2,9 procentenheter jämfört med maj för ett år sedan, säger Karolina Eriksson, statistiker på SCB.
Samtidigt är totalt 11,3 procent i väljarkåren mot ett EU-medlemskap och andelen som saknar uppfattning i frågan är 24,3 procent.
Under de senaste decennierna har inställningen till ett EU-medlemskap förändrats rejält. För 29 år sedan var det 30 procent som uppgav att de var positiva till ett svenskt EU-medlemskap samtidigt som drygt 50 procent då var kritiska till EU.
Fler positiva till Nato
Under de senaste tre åren har SCB också mätt inställningen till ett svenskt Nato-medlemskap.
– I årets mätning uppger 68,7 procent att de är positiva till ett svenskt medlemskap i Nato. Det är en säkerställd ökning jämfört med maj i fjol, säger Karolina Eriksson.
Totalt 20,3 procent är däremot negativa till ett Nato-medlemskap och 11,0 procent uppger att de inte vet eller inte vill svara på frågan.
I Partisympatiundersökningen går det att följa väljarkårens stöd för EU, Nato och euro med koppling till partisympati och kön. Statistiken går också att bryta ner på civilstånd, sysselsättningsstatus, ålder, regioner, bostadstyp, om man har barn eller inte, utbildningsnivå, utländsk/svensk bakgrund, sektor bland sysselsatta med mera. (SCB)