Simona Mohamsson – Liberalerna satsar på nytt stjärnskott?

21.06.2025

Med ett opinionsläge under riksdagsspärren och ett internt ledarskap i fritt fall, föreslår Liberalernas valberedning nu 30-åriga Simona Mohamsson som ny partiledare. Hon beskrivs som ett framtidsnamn – men valet väcker både förväntningar och frågetecken.

– Det är ett modigt och nödvändigt val. Simona är ung, men har redan visat starkt ledarskap inom ungdomsförbundet och som partisekreterare, säger valberedningens ordförande Maria Nilsson.

Ungdomlig kraft i ett kristrött parti

Simona Mohamsson föddes i Hamburg, kom till Sverige som sjuåring, och har rötter i Palestina och Libanon. Hon är i dag ledamot i partistyrelsen som representant för ungdomsförbundet och har tidigare varit dess vice ordförande. Inom partiet ses hon som en skicklig organisatör och ideologiskt tydlig liberal.

– Hon har en klar idé om vad liberalism betyder i praktiken: frihet, utbildning, motstånd mot extremism. Det är mer än man kunnat säga om många äldre kandidater, säger LUF:s nuvarande ordförande Emma Hellström.

Mohamsson har i sina första uttalanden betonat vikten av att förstatliga skolan, att försvara en stark europapolitik och att säga nej till allt samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi behöver en liberal röst som står för människovärde även när det blåser kallt. Jag tänker inte kompromissa med auktoritära krafter, sade hon nyligen i en intervju med DN.

Intern kritik – "Det fanns inga andra"

Men valet av Mohamsson är inte okontroversiellt. Enligt flera uppgifter till Ekot och Expressen tackade flera toppnamn nej till att ta över partiet, däribland Nyamko Sabuni och Johan Pehrson själv. Kritiker menar att valberedningen till slut stod utan alternativ.

– Det är ett sympatiskt val, men det är också ett symtom på partiets tillstånd. Det fanns helt enkelt inga andra som ville, säger en anonym riksdagsledamot till Dagens Industri.

Statsvetaren Jenny Madestam ser dock potential i det oväntade valet:

– Just för att hon är ett oprövat kort kan hon överraska. Men då krävs att hon lyckas kombinera autenticitet med tydlig politisk kompetens. Hon får inte bli ytterligare en partiledare som talar ungdomligt men saknar genomslag.

Opinionsutmaning – och vägval

Liberalerna har i flera mätningar det senaste halvåret legat runt eller under 3 procent. I den senaste Demoskopmätningen fick partiet 2,9 procent, trots att det sitter i regeringsställning. Mohamsson har nu mindre än ett år på sig att vända trenden inför valet 2026.

– Hon behöver snabbt visa vad hon står för i sakfrågor. Förslagen om skolan och euron är bra början, men det räcker inte. Hon måste vinna väljarnas hjärtan också, säger kommunikationsstrategen Brit Stakston.

I civilsamhället finns intresse för hur Mohamsson kommer att positionera sig i frågor som integration, folkbildning och minoritetsrättigheter.

– Vi är nyfikna. En liberal ledare med erfarenhet av migration och minoritetsperspektiv kan bli en viktig röst för ett mer inkluderande Sverige, säger Johar Bendjelloul, ordförande i den idéburna tankesmedjan Vi & Samhället.

Nästa steg

Simona Mohamsson väntas väljas formellt vid Liberalernas extrainsatta partiråd den 29 juni. I väntan på det fortsätter diskussionen både internt och externt om vilken väg det krisdrabbade partiet nu ska ta – och om Mohamsson kan vara den som återupprättar Liberalernas relevans i svensk politik.