Regeringens politiska kontrollbehov är patologiskt
Organisationers sociala mediekonton ska granskas och godkännas.
Ända sedan Tidöregeringens tillträde har den haft siktet inställt mot det svenska civilsamhället.
Det har varit en mix av neddragningar, misstro, skarp retorik och ökad kontroll.
I en artikel i Dagens Nyheter våren 2024 slog de fyra Tidö-partierna till exempel fast att ingen organisation som har "samröre med extremism" ska kunna beviljas stöd från staten.
Det låter på ytan helt rimligt. Extremism är dåligt. Sånt ska man hålla sig ifrån.
Det är ganska troligt att tolkningen av de där begreppen ser väldigt olika ut om du frågar Sverigedemokraterna jämfört med exempelvis Vänsterpartiet
Men vad är extremism? Hur ska de som delar ut medel till civilsamhället kunna definiera detta?
Svaret är att det kommer öppna för enorm rättsosäkerhet, och det kommer kräva en lika enorm kontrollapparat.
Nu har regeringen tagit ytterligare ett steg. Organisationer som sökt medel för biståndsprojekt kommer inte få dessa beviljade förrän deras konton i sociala medier blivit granskade och godkända.
Detta rapporterade för en tid sedan Global Bar Magasin.
Det handlar alltså om en jakt på ord.
Men vilka ord handlar det om?
Det är inte helt tydligt. Enligt Sidas strategi ska man säkerställa att bistånd inte ges till "aktörer som bedriver antidemokratisk verksamhet, våldsbejakande extremism, islamism, antisemitism, terrorism, verksamhet som underminerar kvinnors och flickors rättigheter samt hatpropagadna riktad mot individer eller grupper."
Det är samma sak är som med extremismen i exempelt ovan. Regeringen listar ett antal saker som det är lätt att vara emot. Men hur ska detta manifesteras på organisationernas sociala mediekonton för att de ska bli diskvalificerade. Som många kommentatorer redan hävdat öppnar detta för rättsosäkerhet och subjektivitet.
Eller för att vara konkret: Det är ganska troligt att tolkningen av de där begreppen ser väldigt olika ut om du frågar Sverigedemokraterna jämfört med exempelvis Vänsterpartiet.
Det öppnar också för självcensur hos de sökande organisationerna. Som den här sortens subjektiva skrivningar alltid gör. Det är för det mesta själva syftet med dem. Att tysta debatt o och samtal.
Det försenar och fördyrar också det svenska biståndet. Organisationer som under åratal haft viktiga utbildnings- och demokratiseringsprojekt eller andra typer av biståndsverksamheter ha fått sätta dem i vänteläge. Det står stilla, i väntan på att regeringen ska installera och börja använda sin nya politiska kontrollapparat.
En kontrollapparat som kommer kräva horder av nya konsulter som ska in och läsa på sociala medier och sedan göra den politiska bedömningen om det som står där är islamism eller annan extremism.
Det som händer nu är inget mindre än en skandal, och ett hot mot ett oberoende civilsamhälle.
Jesper Bengtsson (dagensarena.se)
Vill du stötta Dagens Arena?
Läs mer på https://www.dagensarena.se/donera/stotta-dagens-arenas-granskande-journalistik/</p>