Nu stänger Benjamin Dousa halva Palmecentret

LEDARE Biståndet har blivit den radikala högerns lekstuga, skriver Peter Gustavsson.
Timbrochefen Benjamin Dousa blev biståndsminister den 10 september 2024, i den regeringsombildning som skedde efter att Tobias Billström (M) lämnat utrikesministerposten i vredesmod.
Den 5 oktober, mindre än en månad senare, skrev den nyutnämnda ministern på X att Olof Palmes Internationella Center är en partiorganisation, och att de därför inte längre ska få vara en strategisk partner till Sida.
Kommentaren skrevs i en tråd som startats av Dousas tidigare medarbetare Adam Danieli. Danieli tyckte att ministerns resonemang var "Rimligt. Ordning och reda".
Benjamin Dousa meddelade redan i oktober 2024 att Palmecentret skulle bli av med sina medel för stöd till civilsamhällesorganisationer. Ovanstående skärmdump togs den 7 oktober. Bild: Peter Gustavsson.Dousa och Danieli har hållit på med detta förr, inom ramen för projektet "Enpartistaten" som Dousa drog igång under sin tid som vd för näringslivets tankesmedja Timbro.
Adam Danieli rekryterades in från Fria Moderata Studentförbundet för att leda projektet, där stort fokus inledningsvis lade vid att kritisera just Sida.
I projektets andra rapport, "Kommandohöjderna" från april 2022 beskrevs ABF, PRO och Hyresgästföreningen som delar av ett socialdemokratiskt maktnätverk där "reformer behövs för att bryta länken mellan stat och S-nära intresseorganisationer".
Rapportens fjorton punkter handlar bland annat om att förbjuda partilotterier, dra ner folkbildningsstödet och försvåra för fackförbund att donera till politiska partier. Åtgärder som senare blivit till utredningar och lagförslag.
När Benjamin Dousa blev biståndsminister hade han alltså med sig en plan för vad som skulle göras. Och han var tydlig om den. Men ändå var det som att ingen riktigt ville ta honom på allvar.
Kanske för att utrikesdepartementet gjorde sitt bästa för att tona ner vad ministern sagt. Eller för att Sidas tjänstemän behandlat Palmecentrets ansökan professionellt och av allt att döma tyckt att den tillgodosett kriterierna.
Det verkar som att det var Sidachefen Johan Granit som själv drog ner rullgardinen för Palmecentret. Han tycks ha kortslutit hela den årslånga ansökningsprocessen under torsdagen – alltså dagen innan beskeden skulle skickas ut om tilldelade medel.
Det var nämligen först då som myndigheten gjorde den omtolkning av sitt eget regelverk som innebar att Palmecentret uteslöts från ansökningsprocessen.
Efter att alltså ha behandlat organisationen som en av alla andra biståndsaktörer i femton månader dessförinnan.
Man kan utgå från att Sidachefen utsätts för hårt politiskt tryck från ministern och dennes statssekreterare. Man kan nämligen läsa mycket om den politiska styrningen av biståndspolitiken i Dagens Nyheters pågående granskning.
Det tycks inte vara en slump att Björn Söder (SD) kallat biståndsministerns statssekreterare Diana Janse för "Sveriges bästa statssekreterare".
Den process som föregått beslutet var inte rättssäker, och sista ordet är nog inte sagt i den här frågan. Men kanske borde vi passa på att lära oss litegrann om hur dagens höger fungerar.
Tre viktiga aktörer inom svensk biståndspolitik: Biståndsminister Benjamin Dousa (M), hans statssekreterare Diana Janse (M) och ordföranden för SD:s biståndsstiftelse Hepatica Björn Söder (SD). Foton: Regeringskansliet, Sveriges riksdag.Biståndet är ett av de områden där högervridningen inom svensk politik gått som allra längst. Något som syns på att Sverige fortsatt bojkottar UNRWA med svaga argument, trots att det är detta FN-organ som har bäst förutsättningar att komma fram med hjälp till Gazas svältande.
Sidas tjänstemän vet såklart det här och vill betala ut stöd. Men enligt SVT:s granskning så har Diana Janse i sms till Sidachefen vägrat låta myndigheten ens presentera ett sådant förslag, eftersom det skulle lämna ett "paper trail".
Nu stängs Palmecentret ute från civilsamhällesstödet, vilket drabbar fackföreningar, folkbildnings- och människorättsorganisationer runt om i världen.
Samtidigt får SD:s biståndsstiftelse Hepatica, under ledning av Björn Söder, stora ekonomiska medel från staten trots hård kritik för bristande kvalitet och relevans i projekten. Men organisationens usla redovisningar och risken för korruption tycks vara ett mindre problem efter att Björn Söder träffat Benjamin Dousa och Diana Janse.
Dessutom argumenterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) för fullt för att skära mer än vad regeringen redan gjort i biståndet, för att finansiera försvarssatsningar.
Biståndet är ett politikområde som normalt sett inte får särskilt mycket mediebevakning. Och nu har det kommit att helt domineras av krafter från Timbro och SD.
Inte undra på att det förvandlats till en lekstuga för företrädesvis pojkar och män fyllda av fantasier om en socialdemokratisk djup stat. Personer som tror att varje gång en tjänsteman har invändningar mot deras twitterskadade världsbild så är det en sossepolitruck de möter.
Men de som drabbas mest av detta haveri är de människor i Afrika, Asien och Latinamerika som trodde att de kunde lita på Sverige i arbetet för fungerande samhällsstrukturer, mänskliga rättigheter och demokratisering.
Och den långsiktiga konsekvensen blir att fler söker sig bort från dessa länder, på jakt efter ett bättre liv någon annanstans. Med andra ord – när vi inte hjälper på plats ökar migrationstrycket.
Gör din röst hörd, skriv i Rörelsen!
Tidöregeringen genomför ett kirurgiskt angrepp på krafter som vill utveckla samhället i en annan riktning.
Redan nu har studieförbund lagts ner och tidningsredaktioner släckt lampan för sista gången. Därefter ska partilotterier stoppas för att "dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin" och fackföreningars stadgar skrivas om i strid mot föreningsfriheten.
Och nu är det Palmecentrets tur att ta en dust med regeringens köttyxa. Och kanske svingar de den med lite extra energi, när de nu får ge sig på självaste Olof Palmes idéarv av internationell solidaritet.
Så här kommer de hålla på så länge de har chansen. Så länge de inte granskas mer, så länge motståndet inte är hårdare och så länge andra ger dem möjlighet att fortsätta.
Det är vår uppgift att stänga den här lekstugan.
(tidningenrorelsen.se)
För den som vill läsa mer om "Kommandohöjderna", SD och regeringens kirurgiska angrepp mot folkrörelsedemokratin finns Peter Gustavssons bok "Angreppet – Så urholkar Tidöregeringen vår demokrati" tillgänglig där böcker finns, exempelvis på Bokus. Möjligheter finns också att boka en föreläsning för hösten.