När tågen kommer – är Sverige sist att växla spår?
2029 öppnar Fehmarn Bält-förbindelsen – en 18 kilometer lång sänktunnel mellan danska Rödby och tyska Puttgarden. Det är ett av Europas största infrastrukturprojekt just nu. Med bil tar det tio minuter att köra igenom tunneln. Med tåg? Bara sju minuter. Men medan Danmark bygger storskaligt och Tyskland rustar upp järnvägskorridorer i rekordfart, lyser de svenska besluten med sin frånvaro.
Sverige är på väg att hamna i bakvattnet.
Transportstyrelsen har redan i tidigare utredningar pekat ut Öresundsbron som en flaskhals. Idag är det trångt på spåren – särskilt under rusningstid – och när godstrafiken ökar med Fehmarn finns det inga garantier för att kapaciteten räcker till. Ännu mindre finns det några klara politiska besked om hur flaskhalsen ska byggas bort.
Och det är inte bara bron som är problemet. Även stambanorna genom Skåne och upp mot södra och mellersta Sverige är hårt belastade. Om inte spår byggs ut och kapacitet ökas riskerar hela den gröna omställningen att fastna vid gränsen. Bokstavligt talat.
Citat från aktörer i debatten:
"Vi har pratat om dubbelspår och kapacitetsförstärkningar i två decennier – men det händer ingenting. Samtidigt bygger Danmark och Tyskland för framtiden. Det är pinsamt."
– Fredrik Lindgren, logistikchef på ett större industriföretag i södra Sverige
"Vi ser Fehmarn som en stor möjlighet – men också ett hot om Sverige inte hänger med. Risken är att godset går via hamnar istället, och att vi tappar både konkurrenskraft och klimatambitioner."
- Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör, Region Skåne
"Sverige är det enda landet i norra Europa som inte tydligt prioriterar sin järnväg. Det är som att vi lever kvar i en bilpolitisk 1900-talslogik."
– Katarina Hultgren, transportforskare vid KTH
Vad säger politiken?
Från regeringshåll är det tyst. Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) har tidigare hänvisat till att "Öresundsbron är i drift och fungerar" och att man avvaktar ny trafikprognos innan man går vidare med nya investeringar. Men det duger inte, menar oppositionen.
"Det här är ännu ett exempel på att Sverige står still medan andra länder rör sig framåt. Regeringen har inte ens presenterat en plan för hur vi ska möta den nya verkligheten."
– Helén Eliasson (S), riksdagsledamot i trafikutskottet
Sverige har pratat länge om behovet av att koppla ihop oss med kontinenten – både för klimatets skull och för att främja näringslivet. Fehmarnförbindelsen är den chans vi väntat på. Frågan är bara om vi kommer att stå redo. Som det ser ut nu riskerar vi att bli ett land där moderna tåg saktar ner vid gränsen – och där framtiden får vänta medan vi håller kvar vid en gammalmodig infrastruktur.
Ska vi växla upp – eller stå kvar på perrongen?