När miljardärerna krigar: Trump, Musk och det amerikanska vanstyrets självporträtt
Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta. I den senaste episoden av USA:s politiska dokusåpa ser vi två av världens mäktigaste män – ex-presidenten Donald Trump och miljardärsentreprenören Elon Musk – ge sig på varandra med allt de har. Vad handlar det om? Kort sagt: makt, pengar och vem som får skriva reglerna för framtidens USA.
Och spoiler: det är inte arbetarklassen som vinner, hur det än slutar.
Trump hotar att strypa Musk – med statliga medel
Donald Trump, som trots rättsprocesser och demokratiskt förakt siktar på att återvända till Vita huset 2025, har nu hotat att dra in subventioner och kontrakt till Teslas elbilar och SpaceX:s rymdprojekt. Det handlar om miljardbelopp. Trump kallar Musks bolag för "tacksamhetslösa" och antyder att de kan ha byggt sina imperier på amerikanska skattepengar – vilket faktiskt till stor del är sant.
Men det här är förstås inte en plötslig upplysning från Trumps sida. Det handlar om att Musk öppet kritiserat Trumps nya budgetpaket – en konservativ mega-deal som bland annat sänker bolagsskatten ytterligare och säljer ut klimatpolitiken till fossilindustrin. När Musk hotade att starta ett nytt parti ("America Party") och stödja republikanska dissidenter som Thomas Massie, då fick Trump nog.
Alltså: den ena miljardären hotar att fälla den andra – med statens resurser som tillhygge.
Elon Musk, libertariansk rebell? Knappast.
Musk försöker nu framställa sig som en principfast oppositionell kraft. Han attackerar budgetförslaget, kritiserar skattesänkningar för oljebolag, och flörtar med tanken på ett eget politiskt parti. Men man ska inte låta sig luras – Musk är inte ute efter rättvisa, jämlikhet eller klimatansvar. Han är förbannad för att hans företag riskerar att förlora sina privilegier.
Det är alltså ännu ett exempel på hur miljardärer använder politiken för att säkra sin plats i toppen – och när spelet inte passar dem längre, försöker de skriva om reglerna.
Att Musk nu hotar att investera i anti-Trump-republikaner är ett tecken på att USA:s konservativa rörelse håller på att spricka. Bra så. Men alternativet – att ännu en högerteknokrat med messianskt komplex får inflytande över amerikansk politik – är inte mycket bättre.
Ekonomin skakar – men inte för vanligt folk, som vanligt
Mitt i allt det här ser vi aktiemarknaderna darra. Tesla rasar på börsen. Investerare är oroliga för att SpaceX ska förlora sina kontrakt med NASA. Och Musk själv riskerar att bli persona non grata i Washington.
Men vad betyder det för vanliga amerikaner? Inte mycket – om man inte jobbar i de industrier som nu hotas. Och framför allt: ingen av dessa herrar pratar om löner, facklig organisering, sjukvård, bostäder eller skolor. Deras konflikt handlar inte om att göra livet bättre för någon annan – bara om att bevara sina imperier.
Slutsatsen blir: Det här är ingen konflikt mellan gott och ont – det är en konflikt mellan två sorters höger
Det är lätt att förledas att tro att Elon Musk är en sorts motkraft till Trumps reaktionära nationalism. Men i själva verket är han bara en annan sorts höger – en libertariansk, företagsälskande miljardär med avsmak för regler och ansvar. Båda vill ha makten över statsapparaten – inte för att bygga ett rättvisare samhälle, utan för att gynna sina egna projekt.
Vi som tror på demokrati, jämlikhet och hållbar utveckling har inget att vinna på att välja sida i denna miljardärsfejd.
Vi måste istället ställa frågan: varför är det ens möjligt för två män att ha så här mycket makt över framtiden?
Om det inte vore så allvarligt kunde man nästan se det som underhållning: Donald Trump, USA:s högljudde ex-president, är rasande på Elon Musk, världens kanske mest egoinfluerade techmiljardär. Musk hotar att starta ett nytt parti. Trump hotar att riva upp Teslas subventioner. Men bakom det ytliga kaoset utspelar sig något mer intressant – och kanske mer farligt: det republikanska partiet håller på att slitas isär.
Ett parti utan kompass
Det republikanska partiet – Grand Old Party – brukade stå för konservatism, familjevärderingar och marknadstro. Men sedan Trumps övertagande har det snarare handlat om lojalitet till personen Trump. Nu när Musk kommer in från sidan, med miljardbelopp och digitala plattformar i ryggen, skapas panik bland vissa republikaner.
Redan ser vi hur Trumps grepp börjar glida. Kongressledamoten Thomas Massie, en libertariansk figur från Kentucky, får Musks stöd – både politiskt och ekonomiskt. Fler kan följa. De är trötta på Trumps nyckfullhet, på de ständiga skandalerna, och på att hans beslut fattas mer på känsla än på politik.
Så vad händer nu?
Två fraktioner: MAGA vs Techhögern
Vi ser början på en intern maktkamp i GOP:
MAGA-blocket, lojala till Trump, kör vidare på nationalism, kristen höger och invandringshat.
Techhögern, anförda av Musk, lutar åt en mer libertariansk, högteknologisk vision: frimarknad, få regler, "smarta" lösningar på allt från klimat till utbildning.
Problemet? De här grupperna gillar inte varandra. Och framför allt: de är inte överens om vilken riktning USA ska ta.
Kamp om pengar – och väljare
Musk har något som Trump hatar att tappa: pengar och plattformar. Med Twitter/X i ryggen kan Musk påverka nyhetsflöden, kampanjer och donationer på ett sätt som skär rakt in i Trumps valmaskineri. Om Musk dessutom startar ett nytt parti – eller finansierar republikanska utbrytare – kan det splittra högern inför valet 2026.
Och det vet Trump. Därför går han nu till attack, direkt mot Musks företag. Det är ett försök att få honom att backa. Men vi vet hur Musk fungerar: han backar inte. Han utmanar, kontrar – och älskar dramatiken.
Vem tjänar på splittringen?
Inte republikanska väljare. Inte arbetarklassen. Inte klimatet. Inte demokratin.
När två miljardärer använder politiken som spelplan är det vanligt folk som hamnar i korselden. Trump förstör för att han inte tål konkurrens. Musk utmanar för att han inte får som han vill. Och samtidigt står hela partiapparaten och darrar – rädd för att hamna på fel sida.
För demokraterna och progressiva rörelser öppnar detta förstås ett fönster. Men det kräver att vi inte bara tittar på spektaklet – utan bygger alternativ. För medan Trump och Musk kastar sten på varandra i sina glashus, är klimatkrisen här. Ojämlikheten är här. Det nedmonterade välfärdssystemet är här.
Och USA har inte råd att vänta på att miljardärerna kommer överens.