Mörka skuggor över Rosenbad – Varför håller statsministern tyst
Det började som ett avlägset surr i sociala medier – men har snabbt vuxit till en potentiell politisk kris. Avslöjandet att en svensk minister har en minderårig anhörig med kopplingar till den våldsamma, högerextrema miljön har fått frågorna att hagla över Rosenbad. Vad visste statsministern? Vad gjorde Säpo? Och varför tiger regeringen – när förtroendet står på spel?
Det var tidningen Expo som först publicerade granskningen: en minderårig pojke, nära knuten till en sittande minister, har enligt flera källor rekryterat andra unga till Aktivklubb Sverige, en militant gruppering som ses som arvtagare till den förbjudna Nordiska motståndsrörelsen. Pojken ska ha varit närvarande på träningsläger och stått i kontakt med centrala personer i rörelsen.
Sedan dess har allt fler detaljer sipprat fram – och trycket ökar.
Säpo varnade – men vem lyssnade?
Enligt Svenska Dagbladets avslöjande har Säkerhetspolisen känt till den minderåriges aktiviteter sedan minst ett halvår tillbaka. Man har informerat familjen – och enligt uppgifter även regeringskansliet – om den potentiella säkerhetsrisken. Men vad regeringen gjort med informationen är fortfarande höljt i dunkel.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har viftat bort frågor med hänvisning till sekretess och barns integritet. Men det är inte bara barnet som står i fokus – utan statsrådets säkerhetsklassning och den informationsmiljö som uppstår när yttersta makten har en så nära koppling till en våldsbejakande miljö.
– Att Säpo haft den här informationen utan synbar åtgärd väcker allvarliga frågor. Om statsministern haft vetskap utan att agera, då är vi inne på en reell förtroendekris, säger Morgan Johansson (S).
Total tystnad från statsministern
Ulf Kristersson (M) har i skrivande stund inte uttalat sig alls om frågan. Tystnaden beskrivs som strategisk – men riskabel. Flera politiska kommentatorer menar att regeringen hoppas kunna rida ut stormen genom att hänvisa till den minderåriges integritet. Men samtidigt växer frustrationen, både internt och externt.
– Det här är inte en fråga om privatliv. Det är en fråga om rikets säkerhet. Den tystnad vi ser från Rosenbad ser ut som en skyddsmur, inte ett ledarskap, skrev DN:s ledarsida under torsdagskvällen.
I sociala medier kokar det. Samtidigt spekuleras det vilt om vilken minister det rör sig om. Hittills har inga större redaktioner valt att offentliggöra namnet, men pressen ökar – särskilt om statsministern inte kliver fram.
En fråga om tillit och beredskap
I grunden är det här en fråga om tillit. Det finns inga bevis för att ministern själv har några extrema sympatier, men det räcker inte när frågan gäller säkerhetsklassning, informationsflöden och hur mycket makthavare egentligen vet – och håller tyst om.
Om regeringen visste men valde att inte agera – då kan saken komma att rulla mycket längre än så här.