Massiva protester i Belgrad – 140 000 på gatorna mot auktoritärt styre

01.07.2025

I vad som beskrivs som den största proteströrelsen i Serbien på över ett decennium fyllde hundratusentals människor Belgrads gator på söndagen. Demonstranterna kräver ett slut på president Aleksandar Vučićs auktoritära styre, ett fritt och rättvist nyval samt ansvar för korruptionsskandaler och vanvård av den offentliga infrastrukturen.

Protesten, som till stor del organiserades av studentrörelser, fackförbund och gräsrotsinitiativ, eskalerade sent på kvällen efter att polis försökt rensa barrikader vid bron Gazela och i Zemun-distriktet. Över 30 personer greps, och flera rapporter om övervåld cirkulerar i sociala medier.

– Vi demonstrerar för demokrati, inte för att bli slagna på öppen gata av specialpolis, sa Jelena Radovanović, 22, studentledare från Novi Sad, till nyhetsbyrån Beta.

Polisens våld ifrågasätts

Flera människorättsorganisationer i regionen varnar nu för en accelererande våldsspiral i Serbien. Den statliga polisen anklagas för att använda oproportionerligt våld, inklusive tårgas, gummikulor och batongslag mot fredliga demonstranter. Över 70 personer, däribland barn, ska ha behövt vård.

– Det är så här auktoritära regimer brukar agera när de känner att marken skakar under dem. Vučić är pressad, och det märks, säger politikforskaren Jelica Vuković.

Korruption och social utsatthet i centrum

Protesterna har sitt ursprung i den växande vreden efter järnvägsolyckan i Novi Sad i november 2024, då 18 människor omkom. En oberoende granskning visade att undermåligt underhåll och korrupt upphandling var bidragande orsaker – men regeringen har konsekvent förnekat ansvar.

Missnöjet har därefter vuxit till en bred folkrörelse med krav på social rättvisa, trygg arbetsmiljö, fria medier och avskaffandet av den så kallade "Vučić-lojalistiska statsapparaten". Även pensionärsorganisationer och vårdpersonal deltog i gårdagens manifestationer.

Kreml och EU följer utvecklingen

Vučić själv har avfärdat protesterna som ett försök till "väststödd färgrevolution", med referens till Georgien och Ukraina. Kremls talesperson uttryckte i natt stöd för Vučić och hävdade att "externa krafter försöker underminera Serbiens suveränitet".

EU:s utrikestjänst har däremot kallat situationen "oroande" och manar till återhållsamhet. Vänsterpartier i EU-parlamentet, däribland GUE/NGL, kräver omedelbart stopp för polisiära övergrepp och ett fryst samarbete med den serbiska regeringen tills fria val garanteras.

Ett ögonblick av uppvaknande

Söndagens händelser markerar ett avgörande ögonblick i Serbiens moderna politiska historia. En ny generation medborgare – radikaliserad av otrygga villkor, klimatkris och brist på framtidstro – reser sig nu mot en regering de uppfattar som likgiltig inför människors vardag.

Det är ännu oklart hur protesterna kommer att utvecklas, men det står klart att rörelsen inte tänker tystna. Planer finns på generalstrejk inom transport- och utbildningssektorn senare i veckan.

– Vučić kanske har makten, men vi har folket. Och folket har fått nog, säger Dragana Petrović, sjuksköterska och demonstrant.