En stark offentlig kultursektor för alla
Kulturens roll i samhället är oersättlig. Den är inte bara ett uttryck för mänsklig kreativitet, utan också ett sätt att spegla och forma våra värderingar och samhällsstrukturer. I en tid präglad av marknadens dominans över större delar av kulturlivet är det mer än någonsin avgörande att vi politiskt prioriterar en offentlig och tillgänglig kultur för alla, inte bara för de som har råd att betala för dyra biljetter eller exklusiva abonnemang på streamingtjänster.
Kultur som rättighet, inte en vara
Historisk sett har partierna på vänsterkanten delat synen att kultur, till stor del, är en grundläggande mänsklig rättighet som ska vara tillgänglig för alla, oavsett socio-ekonomisk bakgrund. För dessa partier handlar kulturpolitik inte bara om att stödja konstnärer, utan om att skapa en demokratisk kultursektor där alla medborgare, från förortsungdomar till äldre på landsbygden, ska kunna ta del av och skapa kultur. En stark offentlig kultursektor spelar en central roll i att motverka kommersialiseringen av samhället och säkerställa att vi har en mångfald av uttryck – från teater och musik till litteratur och digital konst.
För att uppnå detta krävs långsiktiga investeringar i den offentliga kulturen. Den fria kulturen, till exempel fria teatrar och musikgrupper, måste få de resurser de behöver för att verka. Samtidigt måste vi se till att kulturskolor, bibliotek och folkhögskolor är tillgängliga för alla, vilket kan vara särskilt viktigt för unga människor i utsatta områden, där kultur kan vara en väg ut ur utanförskapet och ett verktyg för att utveckla sina egna identiteter.
Digitaliseringens utmaning: En inkluderande kultur på nätet
I en digital era är det också viktigt att beakta hur stora tech-företag som Amazon, Google och Netflix påverkar den kulturella marknaden. Dessa företag har inte bara monopol på distributionen av innehåll, utan de kan också välja vilka kulturyttringar som får plats på deras plattformar. Här är det viktigt att stärka regleringarna för digital kulturproduktion och distribution för att säkerställa att även små aktörer, oavsett deras ekonomiska resurser, får en rättvis chans att nå ut. Att reglera hur mycket av vår kultur som domineras av stora multinationella företag är en central fråga för vänster, socialdemokrater och miljöpartister, som ser behovet av att skapa ett mer demokratiskt och rättvist digitalt kulturlandskap.