Könsskillnader både i skola och yrkesliv
Kvinnor och män väljer olika utbildning redan på gymnasiet. Skillnaderna speglar tillståndet i arbetslivet. Bara en liten andel befinner sig i utbildningar eller yrken med jämn könsfördelning, visar SCB:s undersökning.
– Statistiken visar på ett samhälle där kvinnor och män i stor utsträckning väljer olika utbildning och arbetar inom skilda sektorer, säger Anneli Åkerman, utredare inom jämställdhetsstatistik på SCB.
Bland elever som gick ut gymnasiet förra året syns tydliga skillnader mellan könen i val av utbildning. Program inom hantverk, som till exempel utbildar frisörer och florister, och program inom vård och omsorg har över 80 procent tjejer och mindre än 20 procent killar. Medan program inom VVS och fastighet, el och energi samt industritekniska program har mer än 90 procent killar och mindre än 10 procent tjejer.
Det är alltså något vanligare med killar på de mest kvinnodominerade programmen än tvärtom. Men det finns program där könsfördelningen är jämnare, som rör ekonomi, restaurang och livsmedel samt naturvetenskap. Av de som tog studenten 2024 gick 39 procent av tjejerna och 34 procent av killarna ett program med jämn könsfördelning.
Skolan speglar yrkeslivet
Inom de 30 vanligaste yrkena syns liknande mönster som inom gymnasieskolan. Tydligast är det inom mansdominerade yrken som träarbetare och snickare och installations- och servicetekniker, samt inom kvinnodominerade yrken som förskolelärare och barnskötare.
Endast fyra av de vanligaste yrkena har jämn könsfördelning: kundtjänstpersonal, restaurang- och köksbiträden, lednings- och organisationsutvecklare samt kockar och kallskänkor.
Två av tre kvinnor har kvinnodominerade yrken och samma gäller för män som arbetar inom mansdominerade yrken.
– Endast en femtedel av kvinnorna och en ännu mindre andel av männen har ett yrke med jämn könsfördelning, säger Anneli Åkerman.
(scb.se)
