Klart för ansökningar om statligt stöd för investering i ny kärnkraft

27.06.2025

Sverige behöver ny kärnkraft för att trygga elbehovet och leveranssäkerheten i det svenska elsystemet och klara energiomställningen. Från 1 augusti kan företag som vill bygga reaktorer ansöka om statligt stöd. Hur en sådan ansökan ska se ut har regeringen nu beslutat om i en ny förordning.


I maj röstade riksdagen igenom en lag som lägger fast att statligt stöd för investering i ny kärnkraft kan ges i form av statliga lån och så kallade dubbelriktade differenskontrakt; en form av prissäkringsavtal. Det statliga stödet är begränsat, och planeras omfatta investeringar om totalt upp till cirka 5 000 MW elektrisk effekt, vilket motsvarar fyra storskaliga reaktorer.

Stöd kan bara lämnas till företag som har uppförande och drift av de nya kärnkraftsreaktorerna som sin enda verksamhet. Företag med annan pågående verksamhet som vill ansöka om stödet behöver alltså starta ett särskilt projektbolag.

Samtidigt blir vindkraften dyrare

Samtidigt höjs fastighetsskatten för landbaserade vindkraftverk från 0,2 % till 0,5 % av taxeringsvärdet Det är inte bara en ogenomtänkt förändring i skattesystemet. Det är en fullkomlit svek  mot den gröna omställning vi så desperat behöver. När kraftproducenter och investerare står inför osäker beskattning, väljer de att avvakta. Nya vindkraftsprojekt skjuts på framtiden. Arbetslösa i glesbygden går miste om jobb. Sveriges chans att leverera grön el – och därmed prisvärd el – försvagas.