KD:s dramatiska vårdutspel i Almedalen: Symbolpolitik eller verklig lösning?

27.06.2025

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch avslutade Almedalsveckans första omgång med ett dramatiskt vårdpolitiskt utspel som snabbt väckte debatt: en nationell "stopplag" för att förhindra nedläggningar av vårdverksamhet som intensivvårdsavdelningen i Ljungby och akutsjukhuset i Sollefteå. Men kritiken lät inte vänta på sig – från både vårdanställda, regionföreträdare och oppositionen hörs nu anklagelser om symbolpolitik, politisk teater och brist på genomförbarhet.

– Det är ett desperat försök att ta tillbaka initiativet i en vårddebatten där KD tappat mark, säger en regionpolitiker från oppositionen som vill vara anonym. "Att köra droska i Almedalen må få rubriker, men det löser inte vårdköerna."

Dramaturgi i stället för substans?

Busch gjorde entré till sitt tal i hästdroska, iförd stråhatt, och med budskapet att "så här gammalt är Sveriges vårdsystem" – ett medieanpassat drag som väckte både uppmärksamhet och kritik. Budskapet var tydligt: staten måste gripa in där regionerna sviker.

Men flera röster från vårdsektorn menar att förslaget är yrvaket och orealistiskt. Att införa en nationell stopplag riskerar att försvaga det kommunala självstyret, skapa rättsliga konflikter och förvärra resursfördelningen mellan landsbygd och storstäder.

– Att styra vårdens detaljer från riksnivå är både ineffektivt och orimligt. Det Busch gör är att piska upp känslor kring nedläggningar utan att erbjuda konkreta lösningar på personalbristen, säger en chefsjuksköterska vid ett mellansvenskt sjukhus.

Samtidig distansering från SD – men hur trovärdig?

I sitt tal kommenterade Busch även Sverigedemokraternas nyligen publicerade vitbok. Hon kallade partiets historia "förskräcklig" och markerade avstånd – samtidigt som hon välkomnade Jimmie Åkessons ursäkt. Kritiker menar dock att uttalandet snarare är ett försök att distansera sig utan att äventyra samarbetet inom Tidölaget.

– Hon vill ha kakan och äta den. Det är en balanseringsakt för att hålla sig väl med både SD och de väljare som ogillar SD:s historia, säger statsvetaren Lotta Möörk.

Ett ideologiskt skifte – eller ett desperat grepp?

Vårdfrågan har länge varit KD:s hjärtefråga, men partiet har tappat initiativet till såväl Socialdemokraterna som Moderaterna i opinionen. Buschs tal kan tolkas som ett försök att återta kommandot – med stark retorik och visuella markörer. Men frågan är om väljarna köper budskapet.

– Det är enkelt att säga att man vill stoppa nedläggningar. Men utan pengar, personal och långsiktig strategi är det bara en illusion, säger en S-märkt regionstyrelseordförande.

Slutsats

Ebba Busch valde dramatik, stark symbolik och ett rakt budskap – men samtidigt väcks frågor om realismen i förslagen. När applåderna i Almedalen tystnat återstår frågan: löser en stopplag vårdkrisen – eller är det bara ännu ett kapitel i svensk politisk teater?