Högst inkomströrlighet bland yngre uppger 

26.06.2025

Det är stora skillnader i inkomströrlighet mellan olika åldersgrupper. Rörligheten är högst bland de yngsta, 20–29 år. Den äldsta gruppen, 80 år eller äldre, har lägst inkomströrlighet. I den äldsta åldersgruppen är det inte heller någon skillnad i inkomströrlighet mellan kvinnor och män.

I en ny rapport ger SCB en övergripande bild av inkomströrligheten i Sverige under 2000-talet med utgångspunkt i individernas nettoinkomster.

När inkomstfördelningen analyseras är det oftast fördelningen av inkomster under ett år som används. En persons inkomstnivå kan vara stabil över längre tid, men kan också variera på grund av tillfälliga händelser eller skeenden i livet som studier, arbetslöshet, sjukdom, barnafödande och stora kapitalinkomster. Analyser av exempelvis inkomstfördelning eller fattigdom som endast utgår ifrån inkomsten under ett visst år riskerar därför att inte ge hela bilden. Genom att studera inkomsten för samma individer över längre tid i longitudinell ansats kan analyserna av inkomstfördelningen kompletteras och breddas.

Enligt resultat i rapporten skiljer sig inkomströrligheten mycket mellan olika åldersgrupper. Högst inkomströrlighet finns i den yngsta åldersgruppen, 20–29 år. Lägst inkomströrlighet finns i den äldsta gruppen, 80 år eller äldre. Exkluderas kapitalvinster blir inkomströrligheten lägre i samtliga åldersgrupper, även om skillnaden är liten i den yngsta åldersgruppen, vilket framgår i tabellen nedan.

– Ålder har stor påverkan på inkomströrligheten. Yngre personer har större möjlighet att påverka sin inkomst genom att exempelvis gå från studier till arbete. För äldre personer, som oftast har pension som huvudsaklig inkomst, är det svårare att påverka sin inkomst även om det är möjligt genom exempelvis större kapitalinkomster, säger Daniel Kruse, utredare på SCB.