Examen ger högre förankring på arbetsmarknaden även över tid

Förankring för andra utbildningsformer
I SCB:s registerbaserade statistik över förankring på arbetsmarknaden ingår, utöver yrkeshögskolan, utbildningsformerna högskola, folkhögskola och gymnasieskola. För folkhögskola avses deltagare som erhållit intyg om avklarad eftergymnasial yrkesutbildning.
Bland examinerade från gymnasieskolan är det en högre andel förankrade bland de som läste ett yrkesprogram jämfört med dem som läste ett högskoleförberedande program. Det beror på att det är vanligare att börja arbeta direkt efter ett yrkesprogram. Bland dem som läser ett högskoleförberedande program är det i stället vanligare att läsa vidare på högskola efter gymnasieskolan och därmed göra sitt arbetsmarknadsinträde senare. (scb.se)
Bland högskolestuderande är det en relativt hög andel förankrade på arbetsmarknaden efter examen. För alla undersökningsår, 2020–2023, varierar andelen förankrade mellan 87 och 88 procent 12 månader efter högskoleexamen.
Publicerade uppgifter inklusive information om framställning finns på https://www.scb.se/UF0503. Observera att det finns skillnader i hur statistiken framställts och att jämförelse mellan utbildningsformer ska göras med försiktighet.
I den här registerbaserade statistiken redovisas förankring på arbetsmarknaden för studerande på ett YH-program och som avslutat med en examen eller klarat av minst 75 procent av utbildningen utan examen.
Uppföljning görs 3, 6, 9, 12, 24 och 36 månader efter avslutad utbildning. Antalet möjliga uppföljningstidpunkter beror på vilket avslutsår som avses. För uppföljningsåren 2020–2023 används slutlig statistik baserad på månatliga uppgifter från Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS slutlig). För uppföljningsåret 2024 används preliminär statistik baserad på månatliga uppgifter (BAS preliminär). BAS preliminär har sämre täckning avseende företagare vilket påverkar redovisningen i vissa utbildningsområden. Läs mer om BAS och skillnader mellan preliminär och slutlig statistik från BAS här:
https://www.scb.se/am0210
Arbetsrelaterad inkomstnivå kan användas för att få en uppfattning om i vilken utsträckning personer är förankrade på arbetsmarknaden utifrån inkomstbasbelopp. Det finns ingen officiell definition som säger när en person kan anses vara förankrad på arbetsmarknaden, utan här används gränsen tre inkomstbasbelopp eller mer under ett år. Det motsvarar en månadslön på mellan 17 000 och 19 000 kronor beroende på uppföljningstidpunkt.