EU:s kritik mot svensk biståndspolitik: "Solidariteten urholkas"

02.07.2025

EU:s utvecklingskommissionär Jutta Urpilainen har höjt rösten efter Sveriges beslut att skära i biståndet och omfördela medel från klimat- och jämställdhetsprojekt. Under ett panelsamtal i Strasbourg ifrågasatte hon regeringens argument om effektivisering:

"Vi behöver mer solidaritet – inte mindre. Sverige faller av spåret medan andra länder, som Tyskland och Nederländerna, ökar sina åtaganden."

Sveriges neddragning är inte liten: biståndet har minskat från 56 till 53 miljarder kronor, varav stora delar har riktats bort från FN:s klimatinsatser och projekt för flickor och kvinnor i till exempel Afrika.

Regeringen hävdar att omfördelningen är nödvändig för att stödja "prioriterade demokratiska och säkerhetspolitiska insatser." Men kritiker varnar för långsiktiga konsekvenser:

  • Flickors skolgång i Östafrika kan strypas.

  • Klimatprojekt riskerar att läggas på is precis när de behövs som mest.

  • Sveriges rykte som humanitär stormakt skadas.

Inhemska civilsamhällesorganisationer, Dietro, Diakonia och Rädda Barnen, menar att skälen är politiskt motiverade – och att det är "oansvarigt att gömma sig bakom Nobelord".

Från Bryssel hörs protester inte bara från kommissionen utan också från EU-parlamentets vänster- och gröna grupper som riktar skarp kritik:

"När Sverige sviker sin egen image som humanitära föregångare skickar det en farlig signal till andra länder," säger en talesperson från GUE/NGL.