EU och USA har kommit överens om ett ”all-inclusive”-tullavtal.
President Trump tillkännagav den 27 juli att USA och EU har nått en ramöverenskommelse om tullar, som avvärjer ett hotande handelskrig. Han beskrev avtalet som det "största någonsin", där EU accepterar en bastull på 15 % på de flesta exportvaror till USA. I utbyte har EU åtagit sig att köpa amerikansk energi för 750 miljarder dollar och investera ytterligare 600 miljarder dollar i amerikanska marknader, inklusive militär utrustning. Trump sade även att EU sannolikt skulle sänka sina tullar på amerikanska varor till noll—däremot har EU ännu inte bekräftat detta fullt ut.
Under våren hade Trump hotat att införa upp till 50 % tullar på EU-varor med start den 1 augusti, efter misslyckade förhandlingar. Det fanns tidigare ett tillfälligt inrikes nödläge och en paus i tullarna, men dessa deadlines når sin kritiska punkt nu i augusti
Mot bakgrund av pressen var EU länge berett att acceptera lägre nivåer—10 % som lägst och möjligen 15 % för att undvika en förhöjd ränta.
Vad ingår i avtalet?
USA inför 15 % bastullar på de flesta EU-exportvaror till USA, inklusive bilar. Undantag planeras för läkemedel, specifika teknologivaror och sektorer som flyg & medicinsk utrustning.
50 % tullar på stål och aluminium från EU kvarstår, och omfattas inte av överenskommelsen.
I utbyte åtar sig EU:
Att köpa amerikansk energi för 750 md USD
Att investera 600 md USD i USA
Att förvärva amerikanska militärprodukter.
Reaktioner från EU
Efter mötet mellan Trump och Ursula von der Leyen i Skottland, uttryckte EU-kommissionens ordförande att en lösning nu är nådd, och att avtalet innebär stabilitet och förutsägbarhet. EU officiellt kommenterade inte att tullerna på amerikanska produkter skulle nollas, trots Trumps utspel.
Samtidigt varnas i flera europeiska forum att Trump-administrationens bilaterala och högprofilerade agenda kan marginalisera EU:s gemensamma handelspolitik gentemot USA.
Ekonomisk inverkan & osäkerheter
Analytiker menar att en 15 % tullnivå lägger tydliga ramar för framtida handel, men också ökar produktpriser, särskilt för europeiska bil- och industriföretag. Ekonomiska prognoser uppskattar att eurozonens BNP kan påverkas negativt, särskilt i exporttunga länder som Tyskland
Det återstår osäkerheter på flera punkter:
Om EU verkligen sänker sina tullar till noll.
Hur 50 % tollar på stål påverkar industrisektorn.
Vad om Trump inte lever upp till investeringslöften.
Möjligheten till motåtgärder om USA väljer att ensidigt höja tullnivåer framöver.
Sammanfattning
Trump menar att "EU-tullavtal är klart" och kallade det en historisk överenskommelse. Enligt hans version ska EU nu acceptera en 15 % bastull i utbyte mot enorma investeringar och energiköp från USA. Det är en diplomatiskt laddad kompromiss; EU ser avtalet som en möjlighet till stabilitet, men kritik kvarstår – särskilt gällande den fortsatta stål- och ståltullen, hur EU:s egen handelspolitik kan påverkas och hur trovärdigheten mellan parterna ska byggas vidare.