Efter flera års närmande – nu ökar lönegapet mellan kvinnor och män

19.06.2025

Löneskillnaden mellan män och kvinnor har minskat sedan Medlingsinstitutet började mäta 2005. Men sedan 2019 har närmandet upphört och vände förra året svagt tillbaka.

Under många år minskade löneskillnaderna kraftigast i regionerna, följt av kommunerna. Men även i staten och för tjänstemän i privat sektor minskade skillnaderna. Endast för arbetare i privat sektor låg löneskillnaden still under hela perioden. Men 2019 upphörde utvecklingen och sedan dess har löneskillnaderna mellan könen i stort sett legat still i alla sektorer.

Det standardvägda måttet tar hänsyn till
skillnader i yrke, sektor, utbildning och ålder.

Medlingsinstitutet spekulerar i om det kan bero på att pandemin och dess efterverkningar lett till att kvinnor och män fördelats på andra sätt mellan sektorer.

– Vi kan konstatera att löneskillnaden inte förändrats nämnvärt under flera år. Den minskning som vi såg under ett antal år under 2010-talet har upphört, skriver Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i ett pressmeddelande.

En viktig förklaring till att kvinnors och mäns genomsnittslöner skiljer sig åt är att arbetsmarknaden är könsuppdelad: kvinnor och män arbetar i stor utsträckning i olika yrken och dessa yrken har olika lönenivåer.

Mäns genomsnittliga arbetsinkomster var 18,7 procent högre än kvinnors år 2023. Men löneskillnaden var 10 procent eftersom kvinnor i större utsträckning arbetar deltid.

Om man tar hänsyn till yrkesval, ålder, utbildning och överenskommen arbetstid återstod år 2024 en oförklarad löneskillnad mellan könen på 4,6 procent. (arbetsvarlden.se)