Det senaste i Mellanöstern
De senaste dygnen har Mellanöstern-regionen genomgått en dramatisk upptrappning, med nya vågor av attacker och motattacker mellan Iran och Israel. Sedan den 13 juni har Israel drivit den mycket omfattande "Operation Rising Lion", där man med flyganfall och operationer riktat sig mot iranska kärn- och militärmål, inklusive Natanz och Fordow samt högt uppsatta militärer och vetenskapsmän. Samtidigt rapporteras det att Mossad redan innan hade etablerat en dold drönarbassäng inne i Iran för att förstöra luftförsvars- och missilsystem — vilket visar på en avancerad hybridstrategi i konflikthantering .
I direktsvar inledde Iran sitt motangrepp – kodat "Operation True Promise III" – med över 150 ballistiska missiler och fler än 100 drönare riktade mot Israel, vilket orsakade dödsfall och materiella skador, bland annat i bostadsområden inom Tel Aviv och Jerusalem. Israels försvarssystem, med hjälp av amerikansk assistans, lyckades skjuta ned många av projektilerna, men åtminstone tio civila omkom i Israel och israeliska räddningsstyrkor arbetade för att rädda skadade under nattliga räddningsinsatser .
Förutom attacker mot militära mål släpptes en attack riktad mot Irans energisektor: en israelisk drönarattack orsakade brand på det viktiga South Pars-gasfältet, vilket stoppade cirka 12 miljoner kubikmeter gasproduktion och orsakar oro för globala energimarknader economictimes.indiatimes.com.
Parallellt har Iran förklarat att man kommer fortsätta sina attacker mot både israeliska och amerikanska mål i regionen, men Irans utrikesminister betonade också att man inte önskar en vidare regional spridning – om inte Israel eller USA inte eskalerar situationen ytterligare .
USA:s president Donald Trump har uttalat att han tror att Israel och Iran snart kommer ingå ett fredsavtal, och att Ryssland kan spela en medlande roll. Trump fördömde dock eventuella attacker på amerikanska intressen och uppgav att han aktivt avstyrde en israelisk plan att eliminera Irans högste religiöse ledare, Ayatollah Khamenei .
Som svar på den eskalerande situationen har USA och Storbritannien ökat sina militära beredskaper. USA flyttade ut icke-nödvändig personal från ambassader i Irak, Bahrain och Kuwait, samtidigt som man positionerade om delar av sin flotta och skottlossningsskydd i Östra Medelhavet. Storbritannien bekräftade att man flyttar jaktflygplan och tankningsenheter till regionen för att säkerställa regional stabilitet.