Politisk nerv i Visby och cyberskuggor över Teheran – fredagseftermiddag i förändringens tecken

27.06.2025

När Almedalsveckan går in i sin andra fas står den svenska inrikespolitiken under hård press. Sverigedemokraternas nyligen släppta vitbok fortsätter att skapa politiskt efterspel, inte bara bland oppositionen utan också inom högerregeringens egna led. Samtidigt präglas världspolitiken av en ny typ av krigföring: i Mellanöstern pågår ett cyberkrig i skuggorna, där Irans statsmedia slagits ut och Israel misstänks ligga bakom. Och i USA är presidentens förmåga att leda sitt parti inför valet 2026 nu på allvar ifrågasatt. Det är en eftermiddag då sprickorna i maktens fasader blir allt tydligare – både i Sverige och globalt.

Vitboken som spräcker allianser

Sverigedemokraternas vitbok, som utger sig för att "göra upp med partiets historia", har istället öppnat gamla sår – och skapat nya. Den beskrivning av rörelsens förflutna som ges i boken, med vaga avståndstaganden från vit makt-rörelsen och parallella försök att tona ner antidemokratiska inslag, har inte landat väl. Liberalerna, som fortsätter sin balansakt i Tidölaget, markerar nu tydligt. Simona Mohamsson beskrev i dag vitboken som "ett försök till politisk kosmetika – utan substans".

Centerpartiet kräver en KU-granskning av om regeringens samverkan med SD påverkats av kännedom om de delar av historiken som nu offentliggjorts. Tystnaden från statsministern, som i Svenska Dagbladet i dag valde att kalla boken för "partiintern historia", betraktas av flera bedömare som ett försök att ducka ansvaret för vad samverkan med SD faktiskt innebär i praktiken.

Samtidigt växer frustrationen internt i M. Flera moderater i Stockholmsregionen varnar för att partiets trovärdighet urholkas om man inte tar tydligare avstånd från SD:s ideologiska bagage. Men från partiledningen råder tyst diplomati.

Säkerheten skärps i Visby – men besökarna kommer

Polisen har under dagen ökat sin närvaro kring Donners plats och andra centrala arenor i Visby efter vad man kallar "ett förhöjt underrättelseläge". Enligt uppgifter till SVT rör det sig om ospecificerade hot mot arrangörer och enskilda partier. Ingen konkret attack har inträffat, men Säpo:s bedömning är att risken för våldsam påverkan eller sabotage "inte kan uteslutas".

Trots detta är årets Almedalsvecka välbesökt. Seminarier om demokratifrågor, klimatpolitik och regional utveckling är fullsatta. Det antyder att den demokratiska öppenheten ännu inte rubbats – men rädslan för att våldsamma hot tystar samtalet finns kvar.